29.1.14

Resepi : Lepat Pisang

Assalamualaikum,
 
Hai semua, kali ni Umi nak share resepi yang paling mudah sekali. Lepat Pisang. Kalo kat rumah ade pisang lebih tu sedap buat ni. Makan petang-petang.

Bahan- Bahan:
 
sesisir pisang makan
Secawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa putih
1/2 cawan gula
sedikit garam
Daun Pisang
 
Cara-cara:
 
1. Lenyekkan pisang. kemudian campurkan tepung gandum, kelapa putih, garam dan gula. Gaul gunakan senduk hingga adunan sebati.
 
2. Layurkan daun pisang atas api supaya mudah untuk melipat nnti.
 
 
3. Cedokkan sedikit adunan lepat ke atas daun pisang. Umi suke letak kelapa lebih. So, boleh tambah kelapa atas adunan tadi. kemudian lipat lepat tadi.
 
 
 3. begini la lebih kurang lipatan untuk lepat.


4. Kukus lepat dalam 30minit.
 
 
5. Tada.... da siap. boleh makan dah :)
 
 
Selamat mencuba
 
 
Tata.
 
 

 

No comments:

Post a Comment