11.6.15

Nak puase dah kan

Assalammualaikum,
 
Hi semua. bertemu kembali. Anak-anak dah tido cepat2 on lappy nak update skit. hahaha. Menu arini Ayam masak lemak cili padi + ikan pekasam + ulam bendi. Jadi surirumah ni perkara yg paling susah sekali nak fikir ialah nak masak ape arini? Betul x? Jenuh la duk fikir menu. Macam umi, Umi masak Isnin-Jumaat je. Sabtu & Ahad cuti. hehe. bagi la can surirumah nak berehat jugak. tapi kadang2 umi buatkan jugak simple breakfast. Takkan nak makan luar je. Lagi2 time sekarang ni semua kena GST. huhu.
 
Biasenye weekend Umi da plan nak masak ape utk next Isnin-Jumaat. sebabnye Umi pegi pasar sekali je. So, time g beli brg tu da ade senarai ikan ke ayam ke daging ke sotong ke yang nak kena beli. Umi selalu beli kat Segi je sebab murah & dekat rumah. Oh ye, Untuk pengetahuan semua kitorg dah berpindah ke semenanjung dah. Alhamdulillah. En.suami da dapat transfer ke cyberjaya. Nanti kalo ade mase umi update bab transfer ni ek. kadang-kadang tu teringat Pasar Satok dengan E-mart. kat sane seronok beli ikan sbb fresh dan sayur2 kampong die banyak, murah dan gemuk2 pulak tu. kat sini Umi belum berkesempatan nak pegi pasar. Hanya pegi segi, TLC dengan Tesco aje.
 
Kadang ari jumaat tu da fikir2 da menu untuk next week. macam buat assignment pulak kan. hehe. buntu oiiii nak masak ape. ade anak kecik ni takleh yg pedas2 sgt. kadang kena buat lauk lain pulak untuk anak2. Oh ye, Umi sekarang duk ngn adik2. So kena masak banyak la. Adik2 umi yang lelaki ni pandai masak. Tapi dorg keje kan. so Umi la yang kena masak. Hari-hari ade je complain. haha. Tak pedas la, tawar la, cair la. macam-macam. hahhaa. Susah kalo ade chef kat rumah ni. tapi die taknak masak pulak. En.suami jugak baik. tak penah complain makan aje ape yg wife die masak ni. hhiihiihih
 
Ni nak masuk Ramadhan dah minggu depan. Korang dah habis ganti puase ke belum? Umi Alhamdulillah setakat ni dah 4 tahun puase penuh. harap2 tahun ni pun dapat puase penuh lagi. Berpuase time BF baby ni agak mencabar jugak. sebab hausnye. kalo lepas BF pun kadang kite rase haus sangat2 kan. Macam Umi time berbuke tu memang Umi minum banyakkkkkkkk sangat. macam budak kecik perangainye. bertambah2 air. haha. pastu baru la makan nasi. so sepanjang malam tu umi memang kerap minum air masak je. bile time sahur umi amalkan makan kurma 7bijik. minum air milo segelas air masak segelas. Doa banyak2 semoga diberi kekuatan dan tenaga untuk berpuasa.  
 
Bulan puase nanti rutin memasak tetap macam biase. sebab anak2 kecik lagi dah tentu kena masakkan untuk dorg. jiran2 harap maklum ye. hehe. kot2 jiran pelik thari dah berbau masakan. kihkihkih. selalu bulan puase ni mule la mengidam kuih2 manis la. bubur la. ayam golek la. Tahun ni 1st time ni berpuase di KL. boleh terjah bazar ramadhan best2. hihi. Harap2 orang yg berniage jangan amik kesempatan jual mahal-mahal ye. Jual yg sedap2 ok barulah pembeli puas hati.
 
Persediaan baju raya anak-anak pun Umi da hampir settle. Awalkan? biaselah ade anak kecik ni. Tak kuase pulak Umi nak pening2 bulan puase nnti. Tapi tetap nak terjah Jalan Tar tu jugak. saje nak jalan2. boleh ye En.suami. hehehhe. Nanti tambah2 mane yg berkenan aje. macam baju tido kakak Aira ni banyak yg dah senteng. sian die suar smpai lutut. kahkahkah. cepat benar die tinggi kakak ni. tema kami tahun ni biru+kuning. Dah siap anto kat tailor. harap2 siaplah untuk pakai Raya nnti.
 
Kuih2 raya pun Umi ade plan nak buat. Takdelah banyak just 2,3 jenis. tengok keadaan cmne nnti. harap2 baby Aidil bg kerjasama. Kakak-kakak da tentu rajin nak menolong tu. Tahun ni turn beraya rumah mertua. Tak dapat lah makan rendang ayam tua mak Umi. huhu. Harap2 mak sudi masak lagi. Mak mertua Umi punye specialty rendang paru. harap2 dapat la merasa tahun ni.
 
Oklah dah panjang sangat ni celoteh. Kang anak2 nak bangun dah. Selamat menjalani ibadah puase untuk semua. Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna. Rebutlah peluang pahala banyak2. Jom layan gambar-gambar makanan sebelum puase ni. hehe.
 
 
Mangga Asam Boi. Sedap oiiii. Time tengah IN aritu terliur-liur je tgk orang upload. Dapat mangga adik ipar bagi terus buat. Nikmatnye dapat makan sejuk2.
 
 
 
Kuih Apam Gula Hangus. senang je buatnye. Bahan-bahan pun mudah.
 
 
 
macaron adik Umi beli. lain warne lain perisa. manis sangat untuk umi. tapi hargenye boleh tahan mahal kan. sekali tu jelah kot umi makan. hihihi
 
 
 
Ni bile mood berbaking datang mesti terbayang-bayang cinnamon roll ni. my best product kot. hihi. puji diri sendiri pulak.
 
 
 
Sagu delima. Umi suke sangat kuih ni dari kecik. bahan-bahan mudah jek. cuma bab nak kacau sagu bagi masak tu berpeluh skit. haha.
 
 
 
bubur butir nangka. Ni pun kacang je. Kakak Aira n Aisyah pun dah terror gentel bulat2 ni. haha.
 
 
 
Kuih gulung. puas hati buat sendiri. Isi banyak. gemuk macam tuannye. ;)
 
 
 
Family Favourite. Lopez mak wan. Tiap kali ade kenduri ke mesti mak wan buat kuih ni. sedapnye.. Umi suke buh kelapa banyak2. makan berulang2 pun still sedap.
 
 
 
Kuih kaswi. warne agak pucat sbb pkai gula perang aje. Gula Melaka dah habis stok. Tp rase n kenyal die memang sedap.
 
 
 
Donut krispy Kreme. Time ni Pak Uda belanje. Pada umi Donut die lembut sangat. mcm cair dimulut gitu. Tak feel bile nak makan. kan best kalo keras skit boleh kunyah2 smbil pejam mate. haha. baru ade feel :)
 
 
 
Pisang cheese coklat. Oklah not bad. Tapi yang kat Kuching punye lagi sedap. Yang kat RJ Ayam Bakar tu. selalu kirim kat En.suami dulu kalo die lepak situ. sebungkus tu Umi makan sorang2 jek.
 
 
 
kek pandan kot namenye. ni sebab teringat2 kek pandan ni kat Mita Cake house, Kuching. Ni beli kat Jusco. tak best. Mita punye best. Habislah duk teringat-ingat je makanan kat Kuching nun. huhu
 
 
 
Durian king. ni time beberape hari sebelum bersalin aritu. Teringin sangat nak makan durian. pegilah section 22 PJ tu. sekali ade satu kedai je bukak sbb bukan musim lagikan. buah pun tak banyak. ade yg jenis 5A je kate penjual. dah teringin sangat makan jugaklah. bile nak bayo bil rm85 sebijik. hahhahaha. terkejut En. suami. lepaslah ngidam aritu. tapi puas hati sbb ulas die banyak n besar2. kuning. pahit2 manis. mmg gred 5A la.
 
 
 
 
Puding mangga ni sedap. Umi beli kat Jusco. brand cocon. big size pulak tu. sedapnye makan time panas2. buat bukak puase pun mesti best. kn beli banyak2 ni buat stok. hihihi.
 
 
oklah, time kasih sudi bace.
Selamat berpuase semua
 
 
TATA.
 
 









1 comment: