2.8.11

Ulangan ~ Puding Triffle

Salam semua, Arini umi wat Puding Triffle lagi! Semangat Puding lak sekarang ni.. kali ni wat utk bagi jiran2 & kwn2 terdekat.. ;)
Bahan-bahan:
1 gulung kek "swiss roll'
1 tin buah-buahan koktel
1 tin susu cair
1 tin air
7 sudu gula
4 sudu tepung kastard
1 susu esen vanila
1 kotak agar-agar perisa strawberi
Cara-cara :
Umi ade lebih buah peach aritu, so boleh masukkan sekali.. buah peach ni dipotong dadu.. Kali ni ade strawberi jugak...;)
Ok, mula2 potong swiss roll & masukkan dalam bekas. kemudian ambil sedikit air dari buah-buahan koktel & tuangkan ke atas kek.
Masukkan susu cair, air dan gula ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana.. kemudian masukkan esen vanila. bancuh tepung kastard dengan air kemudian perlahankan api & masukkan bancuhan tepung kastard tadi. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.. dan boleh tutup api..
Tuangkan kastard yg telah masak tadi ke atas kek.. kalo boleh sehingga menutupi kek ye..
kemudian taburkan buah-buahan koktel, buah peach n strawberi di atas kastard..
Umi dapat sehingga 6 bekas ye.. untuk bahan2 tadi..
Akhir sekali, masakkan agar-agar segera mengikut arahan di belakang kotak.. (Umi guna jenama Nona)
Dan setelah masak bolehlah di tuangkan di atas buah-buahan tadi..
sejukkan dalam fridge untuk hasil yang lebih SEDAP!
Selamat mencuba!
Bile bukak fridge je............................ ;) menu berbuka arini simple aje, ikan cencaru smbal, kobis + carrot masak lemak putih & telur dadar... Selamat berbuka semua..
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Adik umi yang keje kapal dah selamat pulang ke rumah tadi.. Alhamdulillah, setelah 6bulan lebih di atas laut.. Pak Andak bercuti selama 65hari... Yahooo tahun ni dapat beraya bersama-sama....;) OK, Tata.

No comments:

Post a Comment